Op donderdag 21 maart 2024 vond in het Oude Magazijn de door PRO6 managers georganiseerde inspiratiebijeenkomst plaats met als thema “Terug naar de Toekomst; de Middeleeuwen anno nu”. Aanleiding voor dit evenement was het afscheid van Harry op ’t Ende als aandeelhouder. Als oprichter en fundament van ons bureau ziet hij paralellen tussen de middeleeuwen en nu die hij graag wilde laten belichten door inspirerende sprekers.
Inspirerend waren ze! Met Hubèrt de Groot, Roland Ortt en Edwin Kaats doken we in middeleeuwse praktijken die relevant zijn in ons hedendaags organisatiebeheer, ethisch leiderschap en de tijdloze lessen van meesterschap en gemeenschapszin. Van de patenten in Florence naar kernreactoren – via Marx op de wereldtentoonstelling en een mailorderbedrijf voor windmolens – over ridderschap, Bourgondiërs en van cyberaanvallen tot VUCA en gijzelingsonderhandelingen. Bovendien werd het seminar aan elkaar gezongen door een echte troubadour in middeleeuws kostuum.
Het seminar werd geopend door Joost Merema met een warm welkom aan de ruim 60 genodigden, mooie woorden voor Harry, en verwachtingen van een middeleeuws spektakel. Het vuurwerk ving aan met Roland Ortt van de TU Delft die ons meenam naar innovaties in de middeleeuwen. Zoekend naar verklaringen en oplossingen voor de pestepidemie, en de strijd tussen de kerk en Galilei kwamen we uit bij de verlichting en de gevolgen voor uitvindingen en techniek. Door kleinere stappen, overleg en op waarde schatten van praktijkkennis werd de basis gelegd voor de vooruitgang in daaropvolgende eeuwen. De confirmation bias waarin de middeleeuwen als donker en stilstaand wordt gezien is hierbij ontkracht!
Door Hubèrt de Groot van Seeing is Doing werd het onderwerp leren, ontwikkelen en leiderschap belicht. Als VUCA expert kon hij de subthema’s zoals de essentie van leren en ontwikkelen, het doorgeven van geschiedenis en de 7 V’ s van voorbeeldig leiderschap koppelen aan de instabiliteit, onvoorspelbaarheid, complexiteit en onduidelijkheid (VUCA) in de wereld van de middeleeuwen én vandaag. Op elkaar bouwen, dat doen we nog steeds, ook al zijn we niet meer onder te verdelen in boeren, adel, ridders, geestelijken, vikingen, stedelingen en statelingen.
Als laatste spreker nam Edwin Kaats van Common Eye ons mee naar de wereld van de Hanzesteden; wat kenmerkte deze samenwerking zonder geschreven regels die ontstond en ook weer verdween al naar gelang de nut en noodzaak ervan. Wat kunnen we hiervan leren, en hebben we tegenwoordig niet veel onnodige instituties? Hij zette uiteen waarom samenwerking niet gepland kan worden en deze altijd beter gaat met een gedeelde ambitie. Ook Edwin had mooie woorden voor Harry, die hij niet eens persoonlijk kende maar wiens reputatie hem vooruit is gesneld!
Tot slot mocht Harry het woord nemen om in het bijzonder de sprekers te bedanken voor hun inspirerende bijdragen aan deze mooie middag. Als aandeelhouder neemt Harry afscheid, maar we kunnen blijven bouwen op zijn legacy als leermeester in het gilde van projectmanagement. De sprekers wisten ons een spiegel voor te houden en uit te dagen met moeilijke vragen.
Tijdens de borrel kwamen goede gesprekken op gang en ook hier waren er lovende woorden en mooie verhalen over hoe de diverse aanwezigen Harry hebben leren kennen. Een middag vol verrassende inzichten in goed gezelschap!