BIM: de klok Ă©n de klepel

Voor een project is samenwerking met verschillende partijen vaak essentieel. Deze samenwerking kan zijn met partijen die in letterlijke of figuurlijke zin een andere taal spreken. Om een project goed op te leveren is heldere communicatie de basis. Daarom is er BIM. BIM is een universele ‘taal’ binnen de bouw. Het is de taal die iedereen spreekt en die samenwerking grensoverschrijdend mogelijk maakt. 

“Als we binnen de bouw allemaal dezelfde, universele taal zouden spreken kunnen we processen versnellen en fouten tot een minimum beperken. Deze universele taal bestaat reeds en heet BIM.”

BIM staat voor Bouw Informatie Model en kent 3 fases: ontwerpen, bouwen en onderhouden.

BIM is een manier van samenwerken. Het is een methodiek. Relevante data wordt onderling gestructureerd uitgewisseld met een compleet digitale omschrijving van het project als resultaat.

De digitale omschrijving representeert een objectenbibliotheek. Wat dat is? Een soort woordenboek waarin alle definities worden vastgelegd van mogelijke objecten in de bouw. In deze bibliotheek worden ook de functies, de prestaties en de relaties van dit object met andere objecten in de bouw vastgelegd. Zo is het dus voor elke partij direct duidelijk wat het is en wat het doet.

Prestaties verbeteren

BIM is opgericht met als doel de prestaties binnen de infrastructuur te verbeteren. Dat kan doordat de informatie uniform is, over de gehele cyclus beschikbaar is en samenwerking extreem goed mogelijk maakt. 

“BIM is de hype voorbij. Het is dé standaard methodiek voor digitale samenwerking op projecten.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

  • Begeleiding op tenders en projecten. Dit doen we aan de hand van technisch en engineering management. 
  • Daarnaast adviseren we over en begeleiden we de implementatie van BIM op lopende projecten. 
  • Adviseren en begeleiden asset owners. Dit heeft vooral betrekking op het professionaliseren van areaalbeheer.
  • Het benutten van EMVI kansen door het effectief inzetten van BIM.
  • Voorschrijven BIM in geïntegreerde contracten. We werken hierbij de Vraagspecificatie uit met betrekking tot BIM.
Zie ook onderstaande video over openBIM, de standaard voor het toepassen van BIM.

Meer weten?
Neem contact op met Sven Brekelmans

"Het drijft mij om oplossingen te vinden voor echte problemen, werken in goede teams aan mooie projecten en met trots terugkijken". 

Stuur een e-mail +31-627229641

PRO6 managers werkte al samen met: