Nieuws

Is het alweer een jaar geleden dat Wez Haveman ons team kwam versterken? Time flies. We vroegen hem naar zijn ervaring het afgelopen jaar.

“Als afgestuurde planoloog wist ik totaal nog niet wat mij te wachten stond. Eén ding wist ik zeker: ik wilde niet op een beleidsafdeling terechtkomen, maar was juist op zoek naar een plek waar ik in projecten kon werken. Want, zo redeneerde ik, binnen projecten komen alle belangen van verschillende partijen bij elkaar in een soort snelkookpan. In mijn optiek zouden daar de meeste problemen ontstaan (of juist voorkomen kunnen worden) en zou ik, als overzichtelijke en analytische planoloog, mij het beste kunnen ontwikkelen.

Goede match
Een bedrijf dat in zijn naam ‘proces’ en 'Samen beter bouwen' als purpose heeft, leek mij een goede club om te starten en mijn ambities waar te maken.  Zij zouden mij kunnen begeleiden om de juiste focus te houden en om obstakels binnen projecten te helpen voorkomen. Dit bleek zo te zijn en na een jaar kan ik dan ook wel concluderen dat we een hele goede match zijn.”

Maar wat doe je nou in een eerste jaar als projectmanager?
“Je wordt (gelukkig) nog niet gelijk verantwoordelijk gemaakt voor een project dat vaak hoge bedragen als budget heeft. Als junior krijg je vaak de verantwoordelijkheid over een deelproces in het project. Zelf ben ik vooral actief geweest in het beheersen van het project (projectbeheersing) en in systems engineering. Hier had ik vooraf weleens van gehoord, maar geen idee wat het precies in de praktijk inhield.

Als systems engineer geef je structuur aan de complexiteit in projecten. Het is een methode om de ontwerpfase gestructureerd te laten verlopen. In een project is iedereen bezig met (en goed in) zijn eigen deel, systems engineering is de schakel is tussen de verschillende disciplines. Het leuke hieraan is dat PRO6 managers zelf zo'n systeem heeft en ik ook inspanningen heb geleverd om dit systeem slimmer en beter in te richten. Dit is gelukt door het systeem in te zetten op een project, maar ook door input van de projectleden hebben we weer een verbeterslag gemaakt.”

Wat heb je nog meer gedaan?
“Als junior projectbeheerser ben ik actief geweest met allerlei onderdelen. Denk hierbij aan het organiseren van interactieve risicosessies tot het inrichten en introduceren van een app waarmee keuringen op de werkplaats digitaal kunnen worden uitgevoerd. Een mooi voorbeeld is een van mijn eerste opdrachten: een raamcontract ondersteuning bieden in het vaststellen van KPI's. Hiervoor moest ik de meetbare data ophalen, deze inzichtelijk maken en analyseren. Het gevolg? Er kan geleerd worden van (bijna) veiligheidsincidenten die zijn voorgekomen in eerdere projecten.

En PRO6 zelf?
“Daar heb ik het nog niet eens over gehad! Eerder zei ik al dat we echt een match zijn. Dat komt vooral door de verschillende rollen die ik binnen PRO6 heb. Je krijgt, ook als junior, écht de vrijheid om voor PRO6 managers zaken te ontwikkelen en/of verbeteren waarvan je denkt dat het anders of beter zou kunnen. Echt een hele fijne werkomgeving voor iemand met ambities.”

Nieuws

Gerelateerd:Wilt u meer weten
of informatie?PRO6 managers werkte al samen met: