Ennatuurlijk levert verwarming, warm water en verkoeling voor woningen en bedrijven. Dat doen ze door wijken en buurten de koppelen aan lokale duurzamere warmtebronnen. Warmte en koude uit de buurt, voor de buurt dus. Van aardwarmte tot warmte uit de industrie. Soms is de warmte en koude die Ennatuurlijk levert al heel duurzaam en soms wordt daar nog hard aan gewerkt.
Op dit moment heeft Ennatuurlijk circa 85.000 B2C klanten en 1200 zakelijke klanten. Het leeuwendeel krijgt warmte (of koude) van een van de 64 warmtenetten verdeeld over 40 dorpen en steden door heel Nederland. Het doel van Ennatuurlijk is 100% CO2-neutrale levering van warmte en koude in 2040. Overal. Ennatuurlijk organiseert deze opgave met minimale impact voor haar klanten. Elk warmtenet wordt zo duurzaam en efficiënt mogelijk gemaakt. Daarvoor werkt Ennatuurlijk samen met kennispartners en met de slimste en meest creatieve ontwikkelaars in de branche, waarvan er overigens ook een flink stel bij Ennatuurlijk werken.
Wij als PRO6 managers werken met Ennatuurlijk samen om de doelstelling ‘100% CO2-neutrale levering van warmte en koude in 2040’ te realiseren. Hiervoor werken onze PRO6-ers mee in verschillende rollen en projecten.
Het Amernet
Harry, Aimée, Matthia en Hugo werken mee binnen de verschillende onderdelen van het Amerprogramma. Het Amernet ligt in Midden- en West-Brabant en behoort tot één van de grootste warmtenetten van Nederland en levert warmte aan ongeveer 51.000 huishoudens en ruim 350 bedrijven. Dit net is in de jaren ’80 aangelegd en is in 2014 (met de afsplitsing van Essent, rechtsvoorganger van RWE), overgegaan op Ennatuurlijk. Ongeveer 95% van de warmte-opwek voor het Amernet is afkomstig van de Amercentrale van RWE. Dit is een biomassacentrale. Het resterende deel wordt gegenereerd door gas- en bio-olieketels van Ennatuurlijk. Daarmee is Ennatuurlijk een voorloper in het ontwikkelen van klimaatneutrale energievoorziening voor Noord-Brabant.
Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om voor sommige van de huidige bronnen een duurzamer alternatief te ontwikkelen. En het is daarom verstandig om een mix van (duurzamere) bronnen te ontwikkelen die afhankelijk van omstandigheden, prijs etc. flexibel kan worden ingezet om de warmtevoorziening betaalbaar te houden. Dus idealiter niet meer afhankelijk te zijn van één type bron.
De rol van PRO6 managers
Harry werkt binnen het Amerprogramma als projectmanager aan het realiseren van de Brabantleiding. Dit is een warmteleiding die van Moerdijk naar Geertruidenberg aangelegd wordt om warmte van verschillende bronnen te transporteren naar de verschillende stadswarmtenetten in het Amergebied. Hierin wordt hij ondersteund door Hugo, hij draagt zorg voor risicomanagement, planning en kwaliteitsmanagement binnen het project. Harry werkt sinds kort ook mee binnen de programmasturing hij verantwoordelijk is voor het managen van de voortgang van de verschillende operationele werkstromen.
Aimée en Matthia werken ook mee binnen het Amerprogramma. Binnen het programma werken ze aan het opzetten en professionaliseren van de verschillende onderdelen van projectbeheersing. Ze zijn verantwoordelijk voor het standaardiseren van rapportages en het uitrollen van risico-, kwaliteits-, kosten- en planningsmanagement.
Ook buiten het programma werken een aantal collega’s met de ontwikkeling van Ennatuurlijk. Zo zijn Annette en Camiel betrokken bij het professionaliseren van de projectorganisatie. Zij werken aan het stroomlijnen en ontwikkelen van processen die een projectorganisatie draaiende houden en zorgen dat er projecten van goede kwaliteit op tijd opgeleverd kunnen worden.