Onze collega Peter is vanaf medio 2023 verantwoordelijk voor het projectmanagement van de realisatie van flexwoningen, een project van en voor de gemeente Papendrecht.
Het project
Gezien de woningbehoefte in Nederland is de mogelijkheid gecreëerd om op plaatsen zonder woonbestemming toch tijdelijk woningen te plaatsen. De woningen worden kant en klaar vanuit de fabriek geleverd en zijn zo gemaakt dat ze na een bepaalde periode kunnen worden opgepakt en elders een nieuwe plek kunnen krijgen.
De woningcorporatie Woonkracht10 heeft zich aangeboden als ontwikkelaar van de woningen. De gemeente is verantwoordelijk voor de locatie.
De doelgroep van de flexwoningen is divers. De exacte verdeling moet nog worden bepaald, maar gedacht wordt aan starters, spoedzoekers en statushouders.
In totaal kunnen ongeveer 80 woningen worden gerealiseerd op de locatie. De maximale termijn dat de woningen aan de Noordhoek zullen staan is 15 jaar.
De werkzaamheden als projectmanager voor de locatie Noordhoek
“Als projectmanager ben ik binnen de gemeente eindverantwoordelijk voor het project richting de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever. Ik voer de gesprekken met de woningcorporatie, zorg dat de benodigde overeenkomsten worden afgesloten en verzorg de gemeentelijke besluitvorming hierover. We stemmen de communicatie en participatie af met de corporatie, waarbij de corporatie verantwoordelijk is voor de participatie. Binnen de gemeente moeten we zorgen voor de stedenbouwkundige inpassing, het ontwerp van de buitenruimte, de behandeling van de vergunningaanvraag in het kader van de Omgevingswet en uiteindelijk ook voor het bouw- en woonrijpmaken.”
De locatie is gelegen aan een dijk. Dit beperkt ruimtelijk de mogelijkheden om flexwoningen te plaatsen. Want de dijk moet voor 2050 worden verzwaard. Om die verzwaring mogelijk te maken is een zone aangewezen waarbinnen niet mag worden gebouwd.
Verder is sprake van een zone waarbinnen niet in de grond gewerkt mag worden gedurende het zogenaamde “gesloten seizoen”. Dit is mede bepalend voor de uitvoeringsplanning.
Flexwonen en snelheid
Vaak worden flexwoningen aangeprezen als een manier om snel te voorzien in nieuwe woningen. Daar valt nogal wat op af te dingen. Want de flexwoningen hebben wel een fundering nodig. En gezien de plaatselijke bodemgesteldheid kan daar niet gemakkelijk mee worden omgegaan. Verder zijn alle voor een “normale” woning gebruikelijke vergunningen nodig, inclusief participatie in het kader van de Omgevingswet. De woningen moeten aangesloten worden op nutsvoorzieningen, waarbij bekend is dat met name voor de aanvraag van elektra lange doorlooptijden gelden. Ook netcongestie is een bekend probleem. Bouw- en woonrijp maken gaat niet sneller dan bij andere woningen.
Wat blijft is dat de daadwerkelijke bouwtijd van de woning op locatie korter is dan bij een reguliere woning.
“Voor mij maakt de urgentie, maar ook het feit dat flexwoningen afwijkend zijn, het project leuk. En het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van de woningnood.”
Gezien het woningtekort heeft het realiseren van flexwoningen een hoge urgentie. Als projectmanager is het dan ook zaak om het tempo er in te houden.
Samen met de gemeente Papendrecht zetten wij ons in voor een spoedige realisatie van de flexwoningen aan de Noordhoek.