In Nederland is een verandering gaande in de manier waarop het elektriciteitsnet belast wordt. Daar waar vroeger het normaal was om stroom op één punt op te wekken en dat als een boom met takken door het land te verdelen, wekken we tegenwoordig stroom op verschillende punten op. Dit zorgt voor een overbelasting van de tussenliggende ‘infrastructuur’. Het is dus van belang dat deze infrastructuur een upgrade krijgt. PRO6 managers levert met plezier een bijdrage aan de transitie.
De opdracht
Meer dan 140 hoogspanningsstations in Nederland moeten worden vervangen en opgewaardeerd om zo meer elektriciteit te kunnen vervoeren en de energietransitie op gang te helpen. Deze omvangrijke operatie is uitdagend vanwege de beperkte tijd.
Een deel van de vernieuwing wordt aangepakt met een gestandaardiseerd en modulair station concept dat in samenwerking met marktpartijen is ontwikkeld. Dit concept, dat voldoet aan de modernste veiligheidseisen en technologieën, moet de vervanging versnellen en het gebruik van schaars technisch personeel minimaliseren.
De hoogspanningsvelden worden in een fabriek gebouwd en kant-en-klaar naar de stations vervoerd. Tijdens de werkzaamheden blijven de hoogspanningsstations operationeel door de stroomvoorziening om te leiden naar tijdelijke mobiele hoogspanningsstations. Oude velden worden verwijderd, nieuwe funderingen gebouwd, en standaardbouwblokken (skids) geplaatst. Zodra een nieuw station operationeel is, wordt het mobiele station naar de volgende locatie verplaatst.
Onze bijdrage
Voor PRO6 managers is Dylan bij het Bay Replacement Program bij het 150kV-Station Breda en bij het PoC station 150kV- Station Hengelo/Nederweert als System engineer werkzaam. Wouter werkt in een soortgelijke functie aan de uitbreiding van 380kV station Simonshaven. Als System Engineer begeleid je het hele proces om ervoor te zorgen dat alle projectinformatie traceerbaar verwerkt wordt. Met behulp van de Mobilizer (Relatics) worden onder andere alle systeem- en managementeisen vastgelegd en gekoppeld aan relevante objecten, activiteiten en risico’s, waardoor een geïntegreerd en gestructureerd overzicht ontstaat. Het doel; faalkosten verminderen en het project onder controle houden. De vastgestelde eisen worden door verificatieactiviteiten, zoals testen en inspecties, geverifieerd om te bevestigen dat de eisen correct zijn geïmplementeerd. Als System Engineer sta je continu in contact met verschillende projectdisciplines; van technische medewerkers (engineers, veiligheidskundigen etc.) tot aan het projectmanagement team (projectmanager, contractmanger etc.). We werken als een spin in het web om alle vastlegging te verzorgen zodat aangetoond kan worden dat het hoogspanningsstation voldoet aan de vraagspecificatie. Zo speel je als SE’er een cruciale rol in de energietransitie.