Havenbedrijf Rotterdam

Port of Rotterdam

Al sinds 2013 is Peter het vaste aanspreekpunt binnen het Havenbedrijf. Hij heeft dan ook al aandeel gehad in veel verschillende projecten. Zijn werkzaamheden hebben betrekking op natte infra (steigers, wachtplaatsen, ligplaatsen, droge infra (wegenprojecten), gronduitgiftes en kadastrale inmeting. En zo nu en dan een sterk afwijkend project.

Japanse Duizendknoop

De bestrijding van de Japanse Duizendknoop is een van zijn meest uitdagende, complexe én ongrijpbare projecten. Deze invasieve exoot blijkt enorm sterk en vrijwel niet weg te krijgen. Ze hebben al verschillende manieren geprobeerd, zoals:

 • Een zoutoplossing over een glooiend gebied uit laten vloeien
  De plant gaat dood, maar groeit het seizoen daarna gewoon weer terug.
 • Stroom door de wortels schieten, waardoor ze hoorbaar knappen.
  Effectief, maar gaat langzaam. In Engeland is het getest en pas na drie jaar is de plant volledig uitgeroeid.
 • Inwikkelen in een doek in het depot
  Het doek en de plant moet vier jaar blijven liggen, waarna deze volledig dood zou moeten zijn. Ook een methode met een lange adem dus.
 • Thermisch reinigingen van de grond
  Dit is een manier die écht werkt. Het probleem hierbij zit in het prijskaartje. Het zou namelijk miljoenen kosten om bijvoorbeeld een kademuur op deze manier te verlossen van de Japanse Duizendknoop.
 • Bodem resetten
  Ook een methode die werkt. En kostentechnisch redelijk aantrekkelijk. Hierbij wordt de bodem op biologische wijze ontdaan van alle organische materiaal inclusief de Duizendknoop.

Ondertussen wordt er veel contact opgenomen met het Havenbedrijf door andere bedrijven die menen dé oplossing te hebben gevonden. Zo blijven ze continu werken aan oplossingen die het probleem op korte termijn en doeltreffend kunnen verhelpen. Dit blijkt vooralsnog lastig. Bijkomende uitdaging zit hem ook nog eens in het feit dat er meer dan 100 vindplaatsen in de haven te vinden zijn en dat elke plek een specifieke aanpak vraagt. Gelukkig is er veel ruime om te pionieren.

Maar het is druk bij Havenbedrijf Rotterdam. Niet alleen Peter en Quinten houden hier kantoor om boven op het project te kunnen zitten, ook Bas Sollie is sinds november 2021 betrokken bij een nieuw project in de Rotterdamse haven. Als technisch manager is hij verantwoordelijk voor coördinatie, planning en uitvoer van het verlichtingsproject in de haven. Voor het einde van 2024 moet de hele Rotterdamse haven voorzien zijn van ledverlichting inclusief een eigen kabelnet. Dat lijkt een eenvoudige opgave, maar niets is minder waar.

‘In en om de haven moet je rekening houden met ontzettend veel factoren. De grootste uitdaging zit in de bodem; deze ligt vól met buizen en leidingen waarvan sommige meer dan een meter doorsnede hebben. Je begrijpt dat het doortrekken van een kabeltje voor een nieuwe lantaarnpaal dan niet zo eenvoudig is als het lijkt. Voorafgaand aan elk deelproject doet de aannemer daarom een maakbaarheidstoets, waarbij gekeken wordt naar het gebruiken van bestaande mantelbuizen, ligging van het tracé, passeren van kunstwerken etc. Door dit vooral goed in beeld te hebben, kan de uitvoering een stuk vlotter verlopen’

‘Naast de uitdagingen in de volle bodem, hebben we in de haven ook te maken met broedseizoenen, stormseizoenen, verontreinigde grond én souvenirs uit WOII. Deze factoren samen maken het project in elk geval niet saai. We moeten meters maken binnen de marges die we hebben.’

Met die meters zit het wel goed. Het project is inmiddels voor 80% afgerond en staat nu aan de vooravond van de laatste 20%. Dat lijkt zo gedaan, maar vooralsnog houden ze rekening met een termijn van 2,5 jaar om deze onderdelen af te ronden.

Wie of wat

Gerelateerde cases

Meer weten?

Wij vertellen graag en uitgebreid over opgedane kennis en samenwerkingen. Laat daarom vooral een berichtje achter, dat vinden we leuk!

PRO6 managers werkte al samen met

Wil je meer weten?

Wij vertellen graag en uitgebreid over opgedane kennis en samenwerkingen. Laat daarom vooral een berichtje achter, dat vinden we leuk!
PRO6 managers BV
Henry Dunantstraat 38a
3822 XE Amersfoort