Havenbedrijf Rotterdam

Port of Rotterdam

Al sinds 2013 is Peter het vaste aanspreekpunt binnen het Havenbedrijf. Hij heeft dan ook al aandeel gehad in veel verschillende projecten. Zijn werkzaamheden hebben betrekking op natte infra (steigers, wachtplaatsen, ligplaatsen, droge infra (wegenprojecten), gronduitgiftes en kadastrale inmeting. En zo nu en dan een sterk afwijkend project.

Japanse Duizendknoop

De bestrijding van de Japanse Duizendknoop is een van zijn meest uitdagende, complexe én ongrijpbare projecten. Deze invasieve exoot blijkt enorm sterk en vrijwel niet weg te krijgen. Ze hebben al verschillende manieren geprobeerd, zoals:

 • Een zoutoplossing over een glooiend gebied uit laten vloeien
  De plant gaat dood, maar groeit het seizoen daarna gewoon weer terug.
 • Stroom door de wortels schieten, waardoor ze hoorbaar knappen.
  Effectief, maar gaat langzaam. In Engeland is het getest en pas na drie jaar is de plant volledig uitgeroeid.
 • Inwikkelen in een doek in het depot
  Het doek en de plant moet vier jaar blijven liggen, waarna deze volledig dood zou moeten zijn. Ook een methode met een lange adem dus.
 • Thermisch reinigingen van de grond
  Dit is een manier die écht werkt. Het probleem hierbij zit in het prijskaartje. Het zou namelijk miljoenen kosten om bijvoorbeeld een kademuur op deze manier te verlossen van de Japanse Duizendknoop.
 • Bodem resetten
  Ook een methode die werkt. En kostentechnisch redelijk aantrekkelijk. Hierbij wordt de bodem op biologische wijze ontdaan van alle organische materiaal inclusief de Duizendknoop.

Ondertussen wordt er veel contact opgenomen met het Havenbedrijf door andere bedrijven die menen dé oplossing te hebben gevonden. Zo blijven ze continu werken aan oplossingen die het probleem op korte termijn en doeltreffend kunnen verhelpen. Dit blijkt vooralsnog lastig. Bijkomende uitdaging zit hem ook nog eens in het feit dat er meer dan 100 vindplaatsen in de haven te vinden zijn en dat elke plek een specifieke aanpak vraagt. Gelukkig is er veel ruime om te pionieren.

Bomen planten

Bomen planten klinkt niet zo ingewikkeld, maar er moest tijdens voor een bomenproject rekening worden gehouden met veel factoren. Het plant- & groeiseizoen van de bomen, een dijk die in de buurt lag, bodemverontreiniging, een treinspoor dat langs het perceel liep, omwonenden met een mening en een klant met eigen initiatieven. Wat in eerste instantie een vrij eenvoudig project leek, bleek in praktijk wat complexer dan gedacht.

Wie of wat

Gerelateerde cases

Meer weten?

Wij vertellen graag en uitgebreid over opgedane kennis en samenwerkingen. Laat daarom vooral een berichtje achter, dat vinden we leuk!

PRO6 managers werkte al samen met

Wil je meer weten?

Wij vertellen graag en uitgebreid over opgedane kennis en samenwerkingen. Laat daarom vooral een berichtje achter, dat vinden we leuk!
PRO6 managers BV
Henry Dunantstraat 38a
3822 XE Amersfoort