Bouwteams

Bouwteams

Bouwteams zijn hot. En daar zijn we best een beetje trots op bij PRO6 managers. Wij zijn initatiefnemer en mede-opstellers van het Bouwteam model van het Bouwgenootschap. Inmiddels begeleiden we meerdere bouwteams in voorbereiding, aanbesteding en uitvoering. Zowel vanuit de rol als projectmanager of contractmanager, maar ook als Bouwteam manager dragen we ons steentje bij.

Voor PRO6 managers draait het bij bouwteam om drie zaken: eerlijk geld voor eerlijk werk, gezamenlijke trots op het bereikte resultaat én plezier in het samenwerken.

Een bouwteam heeft diverse voordelen ten opzichte van een klassieke contractering op basis van bestek en tekeningen of een UAV-GC contract. Een opdrachtgever kan met een bouwteam vroegtijdig uitvoeringstechnische kennis van de opdrachtnemer betrekken, maar steeds vaker gaat het opdrachtgevers juist ook om de ontwerpkennis van die opdrachtnemers. Ook kiezen opdrachtgevers voor bouwteams omdat de scope van het werk nog onzeker is of omdat ze met de opdrachtnemer samen willen nadenken over de risicoallocatie en de kansen voor innovaties. De gemene deler is dat opdrachtgevers met bouwteams de samenwerking willen optimaliseren en projecten beter, sneller en vooral ook leuker maken om aan te werken.

Het VGBouw Model Bouwteamovereenkomst werd in 1992 geintroduceerd en verdiende een opvolger die goed in de huidige tijd  past en aansluit op de inzichten die we afgelopen 25 jaar hebben opgedaan. Met name rondom ontwerpverantwoordelijkheid, risicomanagement en samenwerking kon er een flinke sprong voorwaarts gemaakt worden.

PRO6 managers bundelde de krachten met advocatenkantoor Simmons+Simmons (Andrea Chao), ingenieursbureau’s Witteveen+Bos (Jaap de Koning) en Tauw (Henberto Remmerts en Arno Hoevink) onder de vlag van Duurzaam Gebouwd (Niels van Ommen). Samen stelden we een model op, en hebben dit model sangeboden aan iedereen in de sector die met Bouwteams wil gaan werken.

Meest opvallend aan het nieuwe model is dat het ‘Bouwteam UAV’ is uitgebreid met een ‘Bouwteam UAVgc’, waarbij de uitvoering gaat plaatsvinden op basis van UAVgc. In het eerste geval gaat de bouwteamfase over in de realisatie na het gereedkomen van een uitvoeringsontwerp (UO). In het tweede geval eindigt de bouwteamfase al eerder, na het definitief ontwerp (DO), en moet de opdrachtnemer – onder UAVgc – tijdens de realisatie nog diverse ontwerpdetails verder invullen.

Bij het bouwteam anno nu draait het om structuur en cultuur. Beide zijn even belangrijk voor alle bouwteam partners: in het bouwteam moet je echt sámen de daad bij het woord voegen.

PRO6 managers helpen opdrachtgevers en opdrachtnemers op verschillende projecten bij hun bouwteam. Dat betekent dat onze medewerkers ‘up-to-date’ zijn op het vlak van de laatste bouwteam modellen en daar graag mee werken. Ook merken we steeds meer dat partijen ons benaderen om hen in het proces te begeleiden, adviseren en te coachen. Soms vanuit de opdrachtgever die in de fase zit van voorbereiding en aanbesteding. Ook begeleiden we aannemers die werken aan het winnende plan en hun visie op bouwteam willen doorontwikkelen met ons. 

Een nieuwe rol bij Bouwteam is wat ons betreft de rol van Bouwteam manager. De Bouwteam manager fungeert als ‘primus inter pares‘ tussen partijen, en kan zowel in structuur als cultuur bijsturen in het bouwteam als dat nodig is. Een combinatie van een projectmanager, voorzitter en coach.

Een Bouwteam manager begeleidt en adviseert uw medewerkers en spiegelt teamleden op de samenwerking. Tegelijkertijd is de Bouwteam manager ook in staat zelf de handen uit de mouwen te steken als de situatie daar om vraagt. Inhoudelijk op de hoogte van de laatste modellen en ontwikkelingen op bijvoorbeeld het vlak van het aanbesteden van een bouwteam, maar ook bedreven in het ontwikkelen van medewerkers op basis van modellen zoals Insights of Management Drives.

Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op. 

Het Bureau

Bij de oprichting in 2007 hebben wij ons ten doel gesteld een bijdrage te willen leveren aan innovatieve en blijvende resultaten binnen het bouwproces. Dit doen we door ons meesterschap te combineren met de hands-on mentaliteit van al onze medewerkers. Doordat wij binnen onze organisatie in teams werken van senior, medior en junior, hebben we een optimale combinatie van kennis, ervaring én nieuwe inzichten.

Bent u er klaar voor om samen met ons de schouders onder uw project te steken en zo ‘best for business’ te creëren? Wij wel!

Voor ons is menselijk kapitaal de belangrijkste bouwsteen

Nieuwsgierig geworden?

Wil je met ons doorpraten over bouwteams? Ben je benieuwd wat PRO6 managers voor jou kan betekenen? Neem vooral contact met ons op.

Actueel

Bureauweekend 2023

Op 6 oktober was het eindelijk zo ver.. het Bureauweekend! Na maanden van plannen maken en voorpret, verzamelden alle PRO6 collega’s én hun partners zich ’s... lees verder

Blog

Werken in een holacratische organisatie

Werken bij PRO6 Managers betekent werken volgens de principes van Holacracy. Voor nieuwe collega’s die altijd bij hiërarchisch georganiseerde bedrijven hebben gewerkt is dat vaak een... lees verder

Blog

Projectsucces is 20% inhoud en 80% samenwerking

PRO6 managers is een projectmanagementbureau, het is de kern van wat wij doen. Het managen van projecten doen we in de vorm van contractmanagement, project-/ procesbeheersing... lees verder

PRO6 managers werkte al samen met

Wil je meer weten?

Wij vertellen graag en uitgebreid over opgedane kennis en samenwerkingen. Laat daarom vooral een berichtje achter, dat vinden we leuk!
PRO6 managers BV
Henry Dunantstraat 38a
3822 XE Amersfoort