Uw Bouwteam verdient een Bouwteam manager

Bouwteams zijn hot. En daar zijn we best een beetje trots op bij PRO6 managers. Wij zijn initatiefnemer en mede-opstellers van het Bouwteam model van het Bouwgenootschap. Inmiddels begeleiden we meerdere bouwteams in voorbereiding, aanbesteding en uitvoering. Zowel vanuit de rol als projectmanager of contractmanager, maar ook als Bouwteam manager dragen we ons steentje bij.

Op deze pagina leest u daarom meer over hoe een bouwteam werkt, en waarom het voor uw project interessant kan zijn om contact met ons op te nemen.

Voor PRO6 managers draait het bij bouwteam om drie zaken: eerlijk geld voor eerlijk werk, gezamenlijke trots op het bereikte resultaat én plezier in het samenwerken.

Een bouwteam heeft diverse voordelen ten opzichte van een klassieke contractering op basis van bestek en tekeningen of een UAV-GC contract. Een opdrachtgever kan met een bouwteam vroegtijdig uitvoeringstechnische kennis van de opdrachtnemer betrekken, maar steeds vaker gaat het opdrachtgevers juist ook om de ontwerpkennis van die opdrachtnemers. Ook kiezen opdrachtgevers voor bouwteams omdat de scope van het werk nog onzeker is of omdat ze met de opdrachtnemer samen willen nadenken over de risicoallocatie en de kansen voor innovaties. De gemene deler is dat opdrachtgevers met bouwteams de samenwerking willen optimaliseren en projecten beter, sneller en vooral ook leuker maken om aan te werken.

Het VGBouw Model Bouwteamovereenkomst werd in 1992 geintroduceerd en verdiende een opvolger die goed in de huidige tijd  past en aansluit op de inzichten die we afgelopen 25 jaar hebben opgedaan. Met name rondom ontwerpverantwoordelijkheid, risicomanagement en samenwerking kon er een flinke sprong voorwaarts gemaakt worden.

PRO6 managers bundelde de krachten met advocatenkantoor Simmons+Simmons (Andrea Chao), ingenieursbureau's Witteveen+Bos (Jaap de Koning) en Tauw (Henberto Remmerts en Arno Hoevink) onder de vlag van Duurzaam Gebouwd (Niels van Ommen). Samen stelden we een model op, en hebben dit model sangeboden aan iedereen in de sector die met Bouwteams wil gaan werken.

Meest opvallend aan het nieuwe model is dat het ‘Bouwteam UAV’ is uitgebreid met een ‘Bouwteam UAVgc’, waarbij de uitvoering gaat plaatsvinden op basis van UAVgc. In het eerste geval gaat de bouwteamfase over in de realisatie na het gereedkomen van een uitvoeringsontwerp (UO). In het tweede geval eindigt de bouwteamfase al eerder, na het definitief ontwerp (DO), en moet de opdrachtnemer - onder UAVgc - tijdens de realisatie nog diverse ontwerpdetails verder invullen.

Bij het bouwteam anno nu draait het om structuur en cultuur. Beide zijn even belangrijk voor alle bouwteam partners: in het bouwteam moet je echt sámen de daad bij het woord voegen.

PRO6 managers helpen opdrachtgevers en opdrachtnemers op verschillende projecten bij hun bouwteam. Dat betekent dat onze medewerkers 'up-to-date' zijn op het vlak van de laatste bouwteam modellen en daar graag mee werken. Ook merken we steeds meer dat partijen ons benaderen om hen in het proces te begeleiden, adviseren en te coachen. Soms vanuit de opdrachtgever die in de fase zit van voorbereiding en aanbesteding. Ook begeleiden we aannemers die werken aan het winnende plan en hun visie op bouwteam willen doorontwikkelen met ons. 

Een nieuwe rol bij Bouwteam is wat ons betreft de rol van Bouwteam manager. De Bouwteam manager fungeert als 'primus inter pares' tussen partijen, en kan zowel in structuur als cultuur bijsturen in het bouwteam als dat nodig is. Een combinatie van een projectmanager, voorzitter en coach.

Een Bouwteam manager begeleidt en adviseert uw medewerkers en spiegelt teamleden op de samenwerking. Tegelijkertijd is de Bouwteam manager ook in staat zelf de handen uit de mouwen te steken als de situatie daar om vraagt. Inhoudelijk op de hoogte van de laatste modellen en ontwikkelingen op bijvoorbeeld het vlak van het aanbesteden van een bouwteam, maar ook bedreven in het ontwikkelen van medewerkers op basis van modellen zoals Insights of Management Drives.

Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op. 

Meer weten?
Neem contact op met Yvonne Korver

"Samenwerking is een rode draad in mijn werk. Het verbinden van mensen en partijen doe ik met veel plezier."

Stuur een e-mail 0654937839

PRO6 managers werkte al samen met: