Nieuws

Het werkoverleg. Binnen vrijwel elke organisatie vindt het plaats, maar zoals je van ons gewend bent, doen wij het nét even anders. PRO6 Managers is Holacratisch georganiseerd. Wij geloven in de zelfstandigheid en het vertrouwen van elk individu. Dat zie je ook terug in ons werkoverleg. Nancy is afgelopen maart benoemd tot Facilitator van de Holacratische overleggen. Hoe dat tot stand is gekomen en wat haar rol inhoudt?  Dat leg ik als kersverse Facilitator natuurlijk graag uit.

Meeste stemmen gelden
“De Facilitator wordt in principe één keer per jaar gekozen, door middel van twee stemrondes. In de eerste ronde brengt iedereen zijn initiële stem in, waarna eenieder haar of zijn motivatie achter de stem toelicht. Na het aanhoren van alle motivaties, volgt er een tweede stemronde. Het kan namelijk zijn dat je door de motivatie van een ander besluit om anders te stemmen. Na de tweede ronde wordt aan de hand van “de meeste stemmen gelden” bepaald wie het komende jaar de Facilitator wordt.

Afgelopen stemronde was ik dus de gelukkige! Een supermooie kans, want in de Facilitator rol kan ik goed oefenen met timeboxen, hoofd- en bijzaken scheiden, verdiepende vragen stellen, het Holacratische proces en faciliteren in zijn geheel. En dat in een veilige en ondersteunde omgeving met mijn PRO6 collega’s!

Metrics & Spanningen
Ok. Tijd voor het werkoverleg. Vóór het overleg beginnen we met de “metrics”. Dit zijn bij ons de overzichten van de financiën, hoe we in onze uren zitten, welke sollicitaties er lopen (zelfs tijdens COVID nemen wij nog mensen aan!) en welke projecten er intern lopen. Bij deze laatste maken wij normaliter gebruik van een projectenbord, waar iedereen haar of zijn project heeft opgehangen en waar dan een korte toelichting op gegeven of naar gevraagd kan worden. Bij deze projecten kun je denken aan Flexibel Contracteren, maar ook de Verduurzaming van PRO6.

Na het doorlopen van de metrics gaan we door naar het werkoverleg zelf. In het werkoverleg worden “spanningen” aangedragen. Onder spanningen kun je eigenlijk alles verstaan waar je het graag met je collega’s over wilt hebben en waar je aandacht of een oplossing voor wil. Nouja; bijna alles. Want als je spanning te maken heeft met een verantwoordelijkheid van een bepaalde Rol, dan moet je je spanning inbrengen in het Roloverleg (hier meer over in de volgende blog).

De spanningen worden behandeld door de inbrenger aan woord te laten. Zij of hij legt dan de spanning uit en wat zij of hij nodig heeft om deze op te lossen. Vervolgens kunnen er vragen gesteld worden en eventueel acties uitgezet worden. Als de inbrenger “heeft wat zij/hij nodig heeft” dan wordt er overgegaan naar de volgende spanning. Door deze manier van werken krijgt iedereen de kans om wat te zeggen en wordt er gefocust gekeken naar de spanning. Negen van de 10 keer wordt een spanning dan ook direct opgelost. En dat zorgt voor een betere onderlinge verhouding en focus op het werk waar het daadwerkelijk om gaat.“

Wil je een keer meekijken in een werkoverleg? Dat kan! Stuur ons dan gewoon een berichtje en dan nodigen wij je (al dan niet digitaal) uit.

Nieuws

Gerelateerd:Wilt u meer weten
of informatie?PRO6 managers werkte al samen met: